maandag 14 oktober 2019

Cibo di Strada: Italiaanse enclave in Landgraaf: predicaat 'Erkend Italiaans Festival'

Eén dag per jaar veranderen de tuinen rond Win­selerhof in Landgraaf in een klein stukje Italië. Wat vier jaar geleden begon als een Italian street food festival is inmiddels uitgebreid met een Italiaanse straat­markt. Een genietend uitje met Italiaanse tempe­raturen op zondag 23 juni 2019. Wordt vervolgd in 2020. De datum treft u onderaan dit artikel aan.Winselerhof beschikt vanaf de eerste dag over een Italiaans restaurant van hoog niveau: Restaurant Pi­randello. Directeur-gastheer Stefan Hazen: "Wij vinden dat dit domein van iedereen is. Daarom organi­seren we elk jaar dit street food festival, waar iedereen gra­tis welkom is en voor sympathieke prijzen iets kan eten en drin­ken. Een doorsnee consumptie, zoals een mooi glas Limburgs of Italiaans ("Birra Moretti") bier, kost € 2,40. Het moet een echte fami­liezondag zijn, in Ita­liaanse stijl. Kortom: voor iedereen Ben­venuto!"

Dat was in ieder geval voor naar schatting ruim 6.000 bezoekers de moeite waard. Daaronder nogal wat Itali­aans sprekenden, deels afkomstig uit de Belgische grensstreek. Maar ook heel wat andere toeristen kwa­men in sfeer en wandelden al snel met volle tassen over het glooiende terrein of zochten even verkoeling tus­sen de lokale druivenstruiken of onder de vele bomen.Wat koop je zoal op een Italiaanse straatmarkt? Aman­delkoekjes, terra cotta ("handgemaakt"), Italiëreizen, olijfolie, balsamico, pasta, koffielikeur, limoncel­lo, gelato di Landgraaf... Er is zelfs een fotograaf die u in een typisch Italiaans decor kan vastleggen. En een barbier en wie dat wenst kan zijn schoenen laten poet­sen.

Natuurlijk is er Italiaanse livemuziek van Giuseppe & Gaetano, een Italiaans showballet, ui­teraard zijn er pizza's en pasta's, wijnen en Italiaanse chefs in actie, die overigens soms verrassend goed Nederlands en zelfs dialect spreken.

Ook de eigen keuken van Restaurant Pirandello laat zich uitste­kend gelden: oesters (wellicht wat minder Italiaans), pasta's met truffel, een Italiaans kaas­plankje en uiteraard Parma­ham. En meer, maar ons li­chaam kan niet oneindig door­genieten.Stefan Hazen is tevreden. "De bedoeling is geslaagd. Volgend jaar vieren we ons eerste lustrum. Met een extraatje: president Paolo Pavan van de Italiaanse Kamer van Koophandel in Nederland is vandaag op bezoek ge­weest. Ook hij was enthousiast. Volgend jaar mogen we het predicaat 'Erkend Italiaans Festival' dragen. Daar zijn we trots op." De datum voor volgend jaar: zondag 28 juni.  

Lees het originele artikel.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten